Електронна винетка – как да предотвратим грешка в процеса на покупка

Онлайн пазаруване на винетка през 2021

Винетната система е един от способите, които държавата използва да събира пари за поддръжка и изграждане на републиканската транспортна мрежа, която е 20 000 км. За 2019-та само, в хазната са влезнали над 354млн. лева събрани от електронни винетки, и допълнително 75 хиляди от глоби, като над 6375 шофьори са глобени за нарушения свързани с винетната система.

За какво трябва да внимаваме при закупуване на винетка

Не са малко случаите, от тези 6375, които докладват, че причината за грешката, е погрешно въведена информация или неправилно отчитане на системата. Колкото по-често един човек въвежда една информация, толкова по-голяма е вероятността той да допусне грешка, това е една от причините много хора да избират годишните винетки пред другите.

Къде можете да закупите електронни винетки

От началото на ново въведената система, АПИ (агенция пътна инфраструктура) е оторизирала множество партньори, едни от най-известните бидейки – Vinetki.bg, A1 и Telenor. От тях можете да закупите както на каса, така и онлайн винетки за всички видове категории и периоди.

В духът на централизирането, най-удобният начин изглежда да бъде онлайн при услуги като Vinetki.bg, които освен основните неща като валидация на винетка и закупуване, предлагат и много полезна информация за справяне с неизправности и предотвратяване на проблеми.

Какви проблеми се срещат най-често

Както бе упоменато, най-често срещаният проблем, е че системата, макар и електронна, не позволява поправянето на информация при вече активирана винетка. Така, че ако сте закупили винетка и се объркали категорията или регистрационният номер, трябва да закупите нова.

Скритият проблем тук, е че мнозина не забелязват допусната грешка и продължават движението по пътищата, мислейки, че всичко е наред – в следващия момент получават фиш за 300 лева или ги спира служите на BG Toll. Този фиш може да бъде намален на 70 при директно изплащане на така наречената компенсаторна такса.

Как да предотвратите проблеми

Логическият съвет тук е да внимавате, като трябва да отбележите категорията, регистрационният номер и периодът на винетката. Въведената информацията на регистрационният номер няма точки или тирета, нямат и разстояние, цифрите се изписват на Кирилица и Латиница, като за държава трябва да изберете мястото на регистрация на колата, а не произхода.

Това може и да изглежда като очевидна информация, но повече от 20% от хората с глоби за 2019та година твърдят, че причината за грешката е неправилно въведена информация. Един от най-добрите начини да намалите вероятността на такива грешки е еднократното закупуване на годишна винетка – така се занимавате само веднъж, много внимателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *