Счетоводител за онлайн магазин – нужен ли е наистина

Счетоводство на интернет магазин

С нарастването популярността на онлайн пазаруването, за много собственици на интернет магазини набъбва въпроса – „Трябва ли ми счетоводител?”. Отговора е еднозначен „Разбира се”.

Това, че разполагате с онлайн магазин не ви освобождава от отговорност към държавата, а дори може да усложни осчетоводяването на вашия бизнес. Ето защо ви е нужен професионален счетоводител запознат с вашата дейност, а не просто случаен човек с Елка.

Особеностите при осчетоводяването на онлайн магазин

При търговията, без значение какъв вид, е нужно да се случат 3 неща, за да се счита сделката валидна. Нужно да се обясни как е добит даден продукт, след това е нужно той да бъде продаден, но прекомерното надценяване не е допустимо. Третата стъпка е да се докаже, че тази сделка се случила с първичен документ под формата на фактура или издаден касов бон.

За физическите магазини отдавна има изградена система за осчетоводяване под формата на регламентиран касов апарат, които е директно свързан с мрежата на НАП. Но за онлайн магазините, нещата стоят малко по-различно. Счетоводните услуги за интернет магазини трябва да са безупречни, за да си нямате проблеми със закона.

Как се правя счетоводство на не-физически магазин

Гореспоменатата търговска процедура важи в пълна сила при онлайн магазините. Макар не-физическият си статут, те все пак се занимават с покупко-продажба, а това е вид сделка, която е нужно да се осчетоводи.

За да може да отчете дадена продажба на стока, един онлайн магазин има три варианта:

  • Издаване на физически касов бон
  • Издаване на фактура чрез СУПТО
  • Издаване на фактура без СУПТО

Ако всичко това звучи прекалено сложно – не грешите. Да се занимавате с това саморъчно може да е доста трудно, а пропуските от непрофесионалисти са доста голяма вероятност.

С цел запазване финансовата инерция на вашата фирма, е добре да се замислите сериозно за изискване помощта и услугите на професионална кантора за осчетоводяване като Acc-ConsultCo.com.

Методите на доказателство за сделка

Издаване на касов бон през касов апарат е позната дейност на всички. За това е нужно да се закупи и регистрира сертифициран касов апарат, които да бъде свързан със системата на НАП.

СУПТО е абревиатура за Софтуер за Управление на Продажбите в Търговски Обект. Този софтуер се ползва, за да може коректно да се осчетоводи всяка сделка, което е особено полезно за магазини с повече 0т 5,000 артикула.

Всяка стока и бройка си има свои собствен идентификационен номер, оператора на софтуера се знае, знае се цялостната стойност, кой е изкърпил продажбата и т.н. Тази информация трябва да е налична по всяко време и да има отделна система за записването й.

Осчетоводяването без СУПТО става чрез софтуер, които създава PDF файл на фактурата, който е готов за принтиране. На практика пак се позива програма, но тя не споделя спецификите и характеристиките на регламентиран СУПТО софтуер.

Обърква ли ви тази информация? Струва ли ви се прекалено сложно? Тогава се консултирайте с Acc-ConsultCo.com, те са повече от способни да ви помогнат не само с информираността, но и самото осчетоводяване на вашият онлайн магазин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *