Химическо чистене и пране: Могат ли да бъдат взаимозаменяеми

Химическо чистене и пране

Химическото чистене и прането в някои редки ситуации могат да бъдат взаимозаменяеми, но това са по-скоро изключения.

В своята същност, това са два много различни метода за почистване на облекло, всеки от които си има свои предимства и недостатъци.

Въпреки всичко, много хора, особено в големи градове като София, са заместили прането до голяма степен с химическо чистене, защото това им спестява време.

Как действа химическото чистене

Химическото чистене използва различни течности, като перхлоретилен или хидрокарбони, вместо вода, за почистване на тъканите.

Този метод е доста по-деликатен и щадящ спрямо различните материи и техните цветове, запазвайки добрия вид на дрехите.

Поради това, той е подходящ за обработка на по-чувствителни текстилни продукти, които биха се повредили в пералнята. Също така, химическото чистене често успява да премахне петна, които иначе трудно биха се отстранили с обикновено пране.

Разликата с прането

В сравнение с него, прането използва вода и препарати за пране, които могат да бъдат много по-агресивни спрямо тъканите.

Те също са ефективни за отстраняване на различни замърсявания, но не може да се каже, че резултатът превъзхожда химическото чистене.

Въпреки всичко, прането е подходящо за повечето дрехи и осигурява добро почистване при по-ниски разходи.

В същото време, в София има много ателиета за химическо чистене, което прави цените изключително атрактивни.

За някои облекла, които сами по себе си са по-скъпи, прането може при тези условия да носи повече рискове, отколкото химическото чистене с все по-ниските си цени.

Какво не бива да перем у дома

Не бива да перете у дома кожени дрехи, обувки, дизайнерски и сватбени рокли и други подобни. Всички те трябва да бъдат носени на химическо чистене и там да бъдат почистени според стандарта за подобни артикули.

Друга дреха, която не бива да почистваме у дома, това са зимни якета и ски екипировка, които много често са оборудвани със специално водоустойчиво покритие.

Последното позволява на дрехата да остане суха след дъжд или сняг. Проблемът е, че стандартното пране я отмива.

В този случай химическото чистене е наистина доста по-добро решение, тъй като ще запази защитния слой.

Къде да занесем дрехите си на химическо чистене в София

В София има много ателиета, където можете да занесете дрехите си на химическо чистене и да останете наистина много доволни (разгледайте сайта на DryClean.bg).

За да изберете подходящото химическо чистене в близост до вас, можете да погледнете и отзивите в търсачката, които могат да ви дадат добра представа.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.