Папиемаше – забавен начин да бъдем креативни

Папиемаше

Терминът папиемаше (Papier mache) произлиза от френски език и колкото и да звучи странно, буквално означава „сдъвкана хартия“.

Това е проста, но изключително функционална техника, която включва разкъсване, надробяване или нарязване на хартия на много малки парчета, накисването им в смес от лепило и вода и след това наслояването им върху повърхност, така че да се създаде здрава, но лека структура.

Изкуството на папиемаше

Папиемаше е доста стара занаятчийска техника, която се използва от доста векове във Франция.

Тя служи за създаване на различни предмети, вариращи от декоративни маски и фигурки за украса до мебели и дори лодки.

Както вече споменахме, техниката включва използването на смес от надробена или нарязана хартия и свързващ агент, като лепило, паста или брашно.

В случая е най-важно да се създаде здрав и издръжлив материал, а когато той вече е наличен, може да се въплати в почти всяка форма, която творецът желае.

Сместа от папиемаше обикновено се нанася върху основна структура, като балон, телена рамка или нещо друго, а след това се оставя да изсъхне и да се втвърди.

Необходими материали за работа у дома

Преди да започнете да творите папиемаше, ще ви бъдат необходими няколко основни материала:

Хартия или специална смес

Можете да използвате различни типове хартия, като стари вестници, стари тетрадки или дори някой стар и непотребен телефонен указател.

Освен това, в търговската мрежа се предлага и специална екологична смес за работа в тази област (можете да разгледате eMart.bg);

Свързващ агент

Като свързващ агент могат да се използват различни видове лепило, много творци използват за целта дори лепило за тапети, което е специално създадено за работа с хартия.

Структура, която да служи за основа

Ще ви е необходима структура, която да служи за основа и върху която да приложите папиемаше, като например балон, телена рамка или картон;

Боя и декорации

След като вашето творение от папиемаше е завършено, можете да го оцветите с боя или да го украсите по друг начин. В случая, най-важно е това какво вие намирате за красиво.

Увлекателен начин за освобождаване от стреса и развитие на креативността

Създаването на произведения по модела папиемаше е забавен и лесен за изпълнение процес, който на практика може да се практикува от всеки.

Това е устойчив и екологичен занаят, тъй като за работата по тази технология най-често се преработва и използва стара хартия, която иначе би била изхвърлена.

Най-хубавото е, че тази технология позволява да се създадат голямо разнообразие от произведения, вариращи от най-прости по форма и характер, та като се стигне до най-сложните скулптури.

Вашият коментар