Редене на пъзел – 7 неочаквани ползи

Редене на пъзели от деца и родители

В никакъв случай не бива да мислите, че епохата на  смартфоните и видео игрите са превърнали класическия пъзел в нещо старомодно и не толкова желано. Днес безспорно срещаме много по-често деца, които играят на телефона, вместо това да редят пъзел.

Добрата новина обаче е, че все още са останали и такива семейства, които избират реденето на пъзел, с цел трениране на своя мозък. Дори не подозирате колко много са ползите от това изобретение и защо наистина е важно да прекарваме дори и малка част от времето си, забавлявайки се с него, вместо това да пускаме на малчуганите филмчета на смартфоните и таблетите.

За да разберем какви са основните ползи и какви са актуалните цени на пъзелите, то ние се обърнахме към експертите от онлайн магазина Malchugani.com. Останахме безумно изненадани от всичко онова, което те споделиха с нас. Бързаме да ви предадем цялата тази информация, защото знаем, че за много от положителните последици от пъзелите не сте и подозирали.

Какви са основните ползи от реденето на пъзели

  1. Значително подобряване на паметта;

Подреждането на пъзели спомага изключително много за подобряване на функциите на мозъка, включително и неговата памет. Благодарение на сглобяването на отделните елементи се засилват съществуващите връзки между мозъчните клетки, както и се увеличава генерирането на нови такива. Посредством това се засилва мозъчната дейност.

Ако искате да подобрите своята краткосрочна памет, то пъзелите са страхотно средство за това. Именно чрез тази памет ние успяваме да визуализираме по-голяма и цялостна картина и посредством това да открием кои парчета са ни необходимо за сглобяването на пъзела. Както и сами предполагате, това е само една от многото ползи, до които води играта с пъзели.

  1. Умение за решаване на проблеми;

Винаги е добре да успяваме да решаваме проблемите бързо, мислейки креативно. Това качество рефлектира изключително добре върху работния процес. Чрез пъзелите ние можем да развиваме всички тези така важни умения.

  1. Подобряване на визуално – пространствените умения за разсъждение;

Докато се забавляваме с новия си пъзел, то ние внимателно преглеждаме парчетата, опитвайки си да си представим къде са техните места и как точно да ги комбинираме, така че да се поучи завършена картина. Ако регулярно извършваме този процес, то ние ще подобрим визуално – пространствените си умения за разсъждение.

  1. Повишаване коефициента на интелигентност;

Ако прекарваме поне няколко часа в седмицата в редене на пъзели, то ние завидно ще обогатим речника си, както и цялостния начин на разсъждения. Не се изненадвайте, когато чуете, че пъзелите спомагат за увеличаването на вашия коефициент на интелигентност.

  1. По-добро настроение;

Всеки от нас, когато прекарва времето си в компанията на любими хора и вършейки приятни неща, то той спомага за подобряване на своето настроение. Ето защо се счита, че чрез пъзелите човек се чувства по-щастлив и жизнерадостен.

  1. Намалява стреса;

Безспорен факт е, че работният процес обикновено влияе свръх негативно върху цялостното състоя ние на човек. Това обикновено се дължи на множеството ангажименти, с които човек трябва да се справи. Те обикновено водят до стресови ситуации. Ако вечерта, след работа, си отделите 30 минути, в които да подреждате пъзел, то този стрес тутакси ще се изпари.

  1. По-лесна комуникация с останалите.

Ползите от пъзелите са толкова много, че ние няма как да ги обобщим в една статия. Затова ви предлагаме лично да се сблъскате с тях и да се убедите сами колко положително влияе тази игра върху всеки от нас, независимо дали става въпрос за малки или големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *