Почистване на офис – 10 важни момента

Почистване на офиси в София

Zoom-Clean.eu е сред най-добре познатите сайтова за професионално почистване. На ваше разположение са десетки различни варианти и абонаментни пакети, измежду които да избирате. Хигиената в офис сградата е от значение не само за работещите там, но и за техните клиенти.

10 правила за чистене на офис

Ето кои са 10те златни правила за спазването на добри и безопасни условия на труд в чиста и комфортна среда:

  1. Прахосмучене

Почистването с прахосмукачка е рутинна дейност, която не позволява прекомерното натрупване на прахови частици и акари по килимите и другите подови настилки.

  1. Измиване на подови настилки

Поддържането на подовете чисти придава по-авторитетен и сериозен вид на офиса. То създава усещане за надеждност и подреденост.

  1. Почистване и пране на килими

Прането и почистването на килимите в офиса трябва да се извършва много често, тъй като условията за спазване на добра хигиена не са толкова добри, колкото у дома. На работното място се стъпва с обувки, включително и в кално и дъждовно време.

  1. Почистване на мека мебел

Меката мебел по природа умее да поема всякакви миризми от външната среда. Тя е също така инкубатор на акари и прах, ето защо трябва периодично да се пере.

  1. Измиване на прозорци

Измиването на прозорците играе по-второстепенна роля, тъй като засяга основно фасадата на сградата, но е от значение за впечатлението в самите посетители и клиенти на офиса.

  1. Почистване на кухненската част

Повечето офиси имат кът за приготвяне на сандвичи и кафе. Хубаво е мястото да се почиства периодично малко по-основно от това, което могат да осигурят служителите.

  1. Почистване и дезинфекция на санитарни помещения

Доста деликатен момент, тъй като много хора се гнусят да използват общи тоалетни. Редовната поддръжка ще направи вероятността за разпространение на микроби доста по-малка.

  1. Зареждане на хигиенни консумативи в санитарните помещения

За чистотата е важно не само санитарните помещения да са чисти, но и те задължително винаги да са снабдени със сапун и хартия за подсушаване на измитите ръце.

  1. Дезинфекциране дръжките на вратите и парапетите

Кой не е чувал, че дръжките са най-мръсното място в офиса? Те са по-мръсни дори от седалката на тоалетната чиния, а по ирония дори не се замисляме за това всеки път, в който влизаме и излизаме. А какво да кажем за парапетите, които постоянно пипаме или за копчетата в асансьора?

  1. Почистване на бюрата и офис техника

За да се прекъсне порочния кръг на замърсяването в работното помещение, не бива да се забравя и самото бюро на служителя, както и ползваната офис техника. Според Zoom-Clean.eu всичко това постоянно се пипа, а веднъж замърсено с микроби, те могат свободно да се разпространяват и в други части на офиса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *