Как работи мелатонинът – основни принципи и механизми на действие

Как работи мелатонинът - основни принципи и механизми на действие

Мелатонинът е основен хормон, който се произвежда от епифизната жлеза. Той има основна роля за много фармакологични и патологични състояния при хората и при животните. Мелатонинът  е хормон, който регулира билогичния ритъм и има важно значение за функционирането на различни органи и системи.

Поради тази причина мелатонинът е отговорен и за качеството на съня. Често сме свикнали да чуваме съвета, че ако страдаме от нарушения на съня, трябва да употребяваме хранителни добавки със съдържание на мелатонин.

Този съвет в широко разпространен, защото хормонът участва в контрола на денонощния ритъм свързан с редуването на бодърстване и сън. Мелатонинът е регулатор на цикличните ритми, които се извършват в човешкото тяло. Той осъществява 24-часов модел на синтезиране и освобождаване.

Хормонът се произвежда от епифизата и се появява в кръвта с настъпването на нощта, за да подготви тялото и ума за почивка. С наближаване на деня, количеството мелатонин в тялото намалява. Най-високите нива на хормона са задържат за период от 5-6 часа.

Функции на мелатонина – как хормонът влияе на здравословното ни състояние

Мелатонинът не е просто „хормон на съня“, но играе и ключова роля в регулирането на множество биологични процеси в човешкия организъм. Действието на този хормон е интегрирано в сложна мрежа от сигнални пътища и рецептори. Това създава на организма адекватен отговор към промените на околната среда и подпомага защитата му от непредвидени събития.

Хормонът има изключително много свойства, чрез които наличието му подпомага здравословното състояние. Мелатонинът е антиоксидант и има силни противовъзпалителни свойства. Веществото има важната роля да предпазва митохондриите от свободни радикали и оказва влияние върху енергийния метаболизъм.

Интересно е да отбележим, че има разлика между нивата на мелатонин в периферната кръв при млади и възрастни хора. С напредването на възрастта нивата на мелатонин спадат, подобно на нивата на други хормони.

Набавяне на мелатонин чрез хранителни добавки

Освен напредването на възрастта има и още няколко причини, поради които може да се наблюдава намаляване на нивата на мелатонин. Това най-често води до нарушения на съня и много хора се обръщат към приема на хранителни добавки с надеждата да преборят този проблем.

Експертите на Workout.bg препоръчват един продукт с доказани ползи – Мелатонин 1мг-10мг natural factors. Приемът на суплементи със съдържание на мелатонин до един час преди лягане може значително да скъси времето за заспиване и да подобри качеството на нощния сън.

Подобни продукти имат благоприятен ефект и по време на пътувания, при които се налага смяна на часовата зона или при работа на смени.

Вашият коментар