Пране на чаршафи – съвети за поддръжка на спретнато спално бельо

Пране на чаршафи

Най-после сте успели да намерите перфектните чаршафи, които отговарят на всичките ви изисквания за удобство, мекота и безупречен външен вид? За да запазите за дълго време техните уникални характеристики определено е важно какво точно ще правите за тяхната поддръжка и как ще ги перете.

Винаги се съобразявайте с инструкциите на етикета на чаршафа

Още при закупуване на спалното бельо е важно да обърнете внимание на указанията, дадени от производителя относно прането на чаршафа. Ако на самия чаршаф няма марка с конкретните указания, най-добре е да запишете инструкциите от опаковката на продукта, за да не ги забравите.

Максималната температура на изпиране, допустимостта на използване на програма с центрофуга, скорост на центрофугата, както и възможност за сушене в сушилня са основните аспекти, в които е важно да спазвате елементарните препоръки на производителя.

Важно е да знаете, че дори и различните чаршафи да са направени от един същ материал или дори да са един и същи вид, е възможно изискванията за поддръжката им да са различни, например ако става въпрос за различни цветове.

Ако досегашният опит с поддръжката на чаршафите ви е довел до ново търсене на спално бельо, български чаршафи с превъзходни характеристики може да намерите в SpalnoBelyo.eu.

Няколко допълнителни съвета при изпиране на чаршафите

Ако желаете да запазите максимално мекотата на чаршафа, добър трик е да перете чаршафите отделно от другите дрехи, кърпи и друг вид домашен текстил. Осигуряването на достатъчно пространство на спалното бельо при неговото пране спомага още за по-доброто им почистване, както и за намаляване възможността за образуване на гънки.

За да запазите хипоалергеността и да си гарантирате използването на чисти чаршафи през цялото време е важно да ги подменяте и съответно изпирате поне веднъж седмично. Дори да не виждате замърсявания, по чаршафите със сигурност са полепнали прах и кожни частици, от които е необходимо да се отървете.

Трикове за намаляване образуването на гънки по чаршафа

Важно е след като завърши цикълът на пране да извадите чаршафите веднага. При възможност е най-добре да ги оставите да изсъхнат на открито. Избягвайте излагането им на пряка слънчева светлина, тъй като освен да доведат до избледняване на цветовете, слънчевите лъчи могат също така да доведат до втвърдяване на тъканта и бавното ѝ, но сигурно увреждане.

Ако все пак се образуват набръчквания по чаршафите, избягвайте да ги гладите на висока температура, тъй като тя също може да увреди тъканта.

При използване на сушилня, е най-добре да извадите чаршафите преди пълното им изсъхване.

Търсите идеалните здрави, хипоалергенни, меки и удобни чаршафи в най-различни десени, цветове и материи? Може да ги намерите на Spalnobelyo.eu – български онлайн магазин с разнообразие от чаршафи, в което всеки може да намери своите предпочитания и то на изключително приемливи за българския пазар цени.

Вашият коментар